Književnost i komentari

Službeni glasnik, 2017

Nagrada Laza Kostić

Nagrada Đorđe Jovanović

Recenzije:

Violeta Mitrović (LMS)

2 izdanja

 

 

 

Odlomak


Književnosti i komentari su knjiga u kojoj su pomešani naučni radovi, eseji, biografski zapisi i putopisi [sadržaj] Ne spada, međutim, u žanr haosa, već teorijske proze, u kojoj imena junaka bivaju zamenjena pojmovima čija se sudbina prati od početka do kraja knjige. Njeni junaci su tako: iskustvo, testamentarno pisanje, ličnost, životne tehnike, ali nažalost, i Megalopolis i ekonomski fašizam. A da bi sve bilo zanimljivije, tu su i moji stari drugari: Crnjanski, Andrić, Krakov, Vinaver, Sreten Marić i Mišel Fuko i njegove kalfe i šegrti, plus, oficijelni fotograf Tanja Vladušić Rudić koja je načinila fenomenalnu fotografiju srpskog vojnog groblja Zejtinlik u Solunu kojom je priča počela, ne na koricama knjige, gde se fotografija, doduše, nalazi, već tamo gde sve počinje: u svesti i duhu.

Košarka to je partizan

Vukotić Media, 2016

Recenzije:

Srđan Orsić: Košarka = Partizan

Vukadin Orlović: Nijanse crno belih čuda

 

 

Odlomak


Ova knjiga je posvećena Košarci, Partizanu (i reprezentaciji, između redova). Počinje krajom osamdesetih, od Divca i Paspalja, nastavlja se najlepšom pričom u istoriji sporta koja čitaoca vodi do Fuenlabrade i Istanbula, a završava se Bogdanom Bogdanovićem. Knjiga je nastajala nekoliko godina. U jednom trenutku, izgledalo je da nikada neće biti ni objavljenja. Supruga mi je kazala da je ostavim na hard disku, kada sam hteo da je izbrišem.

Knjiga nije prepričavanje utakmica, nabrajnje statističkih podataka ili prepričavanje anagdota o slavnima. Ovo je knjiga u kojoj su košarka i KKP junaci u sudaru svetova. Na jednoj strani smo mi, na drugoj oni – (sportske) korporacije. Najveći kompliment povodom knjige mi je udelio jedan čitalac kada mi je priznao da su mu tokom čitanja opisa atmosfere u Pioniru krenule suze na oči. To je to: Mančester junajted i Golden stejt ne mogu da vas navedu na suze. (KKP i reprezentacija mogu).

Crnjanski Megalopolis

Službeni glasnik, 2011,2012

Nagrada Isidora Sekulić

Intervju:

Crnjanski u odbrani grada (Večernje novosti)

2 izdanja

 

 

Odlomak


Ovo je već prava teorijska proza: mešavina analize slike grada u prozi Miloša Crnjanskog i priče o svetu u kome živimo tačnije, o Megalopolisu. Teorijska proza je dakle, žanr u kome se književnost ne tumači sama za sebe, već kao instrument pomoću koga saznajemo svet u kome živimo. Činilo mi se da je Crnjanski u Knjizi o Nemačkoj i Romanu o Londonu, video globalizaciju, ali bez one terminološke aparature koja danas ovaj proces koliko skriva toliko i opravdava. Čitajući i prateći Crnjanskog (poput Verglija) pokušao sam opišem svet o kome danas živimo i šanse da u njemu opstanemo kao ljudi. Najpre, da ljudima pokažem da današnji svet ne određuje sudar između sela i grada, već između Polisa i Megalopolisa, između građanina i roba.

Knjiga je imala buran život: nekoliko intelektualnih patuljaka propelo se na svoje prstiće ne bi li uspelo da je pljune; knjiga je doživela drugo izdanje, bila je u najužem izboru za dve nagrade, dobila je nagradu Isidora Sekulić.

Što se mene tiče: da sam u životu napisao samo ovu knjigu, mogao bih da kažem da sam ispunio svoju sudbinu.

Ko je ubio mrtvu dragu

Službeni glasnik, 2009

Odlomak


Magistarski rad na temu dezintegracije motiva mrtve drage u srpskoj poeziji 20. veka, copy-paste-ovan u korice knjige. Za moj sadašnji ukus, pomalo suva knjiga, iako držim da je naslov i dalje jedan od najboljih koje sam odabrao. Međutim, tema je ekstremno interesantna i uopšte se ne kajem što sam nekoliko godina svog života proveo razmišljajući o njoj (iako nikada nisam mogao da rekonstruišem kako sam i zašto odlučio da joj se posvetim).

Odlomak koji čitaocu stoji na raspolaganju iz ove knjige, jeste poglavlje o Disu.

Na promaji

Agora, 2007

Recenzije:

Dragan Bošković: Bolesti tranzicije

 

 

Odlomak


Knjiga kritika u kojoj se, uz bazične tekstove Srpska književnost for sale i Šta je srpska književnost, nalazi i tekst o romanu Kiša i hartija Vladimira Tasića. Za taj prikaz, koji je izašao u Politici, dobio sam nagradu Milan Bogdanović.

Dve nedelje ranije, na lokalnoj mlečnoj pijaci nabasao sam na Bogdanovićevu knjigu kritika Stari i novi i u njoj tekst o Seobama. To je bilo vreme u kome je Bogdanović još uvek voleo Crnjanskog. Kupio sam tu knjigu, osećajući se kao da je izvlačim iz mora, mokru, dopola uništenu.

Ex libris se na njoj video, ali on sada više nije govorio kome knjiga pripada, nego o onome koga više nema među živima.

Portret hermetičara u tranziciji

Dnevnik, 2007

 

 

Odlomak


Knjiga eseja od kojih je većina o Andriću (o Gospođici, Omerpaši Latasu, Aliji Đerzelezu i jednoj važnoj, a zanemarenoj priči pod nazivom Čaša). Sem toga, tu se nalazi i možda najbolji esej koji sam do sada napisao: Početak i prekid pisanja – volja za moć u memoarima Simeona Piščevića. Predgovor je prilično neobavezan, premda tačan i zarazan. Recimo, svojom neobaveznošću je toliko zarazio lektora da je ovaj zaboravio da lektoriše celu knjigu.

Degustacija strasti

Književna omladina Srbije, 1998

Odlomak


Mladost i prva knjiga. U njoj se nalazi i jedan duži tekst o Basari, koji sam pisao 14 sati (sa pauzom od pola sata koju sam iskoristio za razmišljanje o onome što želim da napišem). Iako na knjizi stoji da je štampana 1998. godine, ona se pojavila godinu dana kasnije, u prvoj polovini marta, malo pre degustacije osiromašenog uranijuma.

Kraj sentimentalnog vaspitanja. Nema odlomaka.